Technická univerzita v Liberci

Liberecká univerzita vznikla v roce 1953 jako Vysoká škola strojní v Liberci. Instituce byla založena průkopníky v tradičním průmyslovém regionu a již od počátku bylo snahou vzdělávat kvalifikované inženýry pro odbornou práci. O sedm let později ke strojní fakultě přibyla fakulta textilní, která je dodnes jedinou svého druhu v Evropě a škola byla přejmenována na Vysokou školu strojní a textilní v Liberci.

Technická univerzita v Liberci vznikla k 1. lednu 1995.

Dnes má univerzita šest fakult a jeden odborný ústav. Spolupracuje s přibližně 200 podobně zaměřenými institucemi po celém světě.

Textilní fakulta je v Evropě jediná svého druhu a nabízí studium perspektivních oborů jako je textilní marketing či návrhářství. Spolu se strojní fakultou tvoří základní kameny vzdělávání v Liberci se skvělým renomé. K dlouhodobě respektovaným a talenty vyhledávaným fakultám patří fakulta umění a architektury. Ekonomická fakulta organizuje mezinárodní projekt Univerzita Nisa, který je tvořen ve spolupráci s univerzitami ve Zhořelci a Jelení Hoře. Jedinečné obory na pomezí výpočetní techniky a robotiky nabízí rovněž fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií. Kvalitní pedagogy, ale i profesionály v neučitelských profesích vzdělává fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická a odborníky ve zdravotnictví připravuje ústav zdravotnických studií.


Web www.tul.cz