Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Profil univerzity

Jihočeská univerzita je veřejná vysoká škola se sídlem v Českých Budějovicích. Profiluje se jako vzdělávací a výzkumná instituce s orientací na přírodní, humanitní a sociální vědy.

Na univerzitě studuje 12 000 studentů ve více než 200 oborech bakalářských, magisterských a doktorských programů na 8 fakultách – Ekonomické fakultě, Fakultě rybářství a ochrany vod, Filozofické fakultě, Pedagogické fakultě, Přírodovědecké fakultě, Teologické fakultě, Zdravotně sociální fakultě, Zemědělské fakultě.

Pro širokou veřejnost univerzita nabízí kurzy a programy celoživotního vzdělávání.
 
Mezinárodní spolupráce

Jihočeská univerzita spolupracuje s více než 300 univerzitami po celém světě. Podporuje studijní a výzkumné výjezdy studentů a akademických pracovníků.

Univerzita poskytuje přeshraniční studijní obory Biological Chemistry a Bioinformatics s Univerzitou Jana Keplera v Linci a na vybraných univerzitách také nabízí možnost získat dvojí diplom (double degree).

Mezinárodní prestiž Jihočeské univerzity dokládá i aktivní výzkum badatelských týmů v rozmanitých částech světa jako je Arktida nebo Papua Nová Guinea.
 
Věda a výzkum

V průběhu své existence se Jihočeská univerzita stala významným centrem výzkumu a vývoje v jižních Čechách.

Nové objekty, vybavené nejmodernějšími přístroji a laboratorní technikou, jsou zárukou špičkových výsledků.

Výzkumné zaměření univerzity potvrzují také srovnávací žebříky univerzit. Za všechny zmiňme žebříček 4ICU 11 000 univerzit a vysokých škol ve 200 zemích světa, ve kterém Jihočeská univerzita obsadila 1 431. místo.

Univerzita se může pochlubit významnými publikacemi a kvalitním výzkumem. Výsledky své práce vědci z Jihočeské univerzity publikují v nejprestižnějších světových vědeckých časopisech jako je Nature, Science nebo PNAS. Rovněž získávají mezinárodní ocenění.
 
Historie univerzity

Jihočeská univerzita vznikla v roce 1991. Navázala zejména na tradice vzdělávání učitelů, vysokoškolských odborníků pro různá odvětví zemědělské výroby, teologická studia, tradici rybníkářství a rybářství.

Základ univerzity původně tvořily dvě fakulty – Pedagogická fakulta (od roku 1948 pobočka Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, později se stala samostatnou fakultou) a Provozně ekonomická fakulta (od roku 1960 součást pražské Vysoké školy zemědělské). K zakládajícím kamenům patřily také tři nově vytvořené fakulty: Biologická, Teologická a Zdravotně sociální. V roce 2006 vzešla ze stávajících ústavů Filozofická fakulta a o rok později se přidala Ekonomická fakulta. Původní Biologickou fakultu nahradila v roce 2007 Přírodovědecká fakulta. V roce 2009 vznikla Fakulta rybářství a ochrany vod.
 
Současnost univerzity

V roce 2014 otvírá univerzita svůj první technický obor Mechatronika. Staví se nové pavilony Přírodovědecké fakulty, Zemědělské fakulty a Fakulty rybářství a ochrany vod, budova Vědecko-technického parku, rekonstruují se některé koleje, dochází k rozsáhlým parkovým úpravám kampusu, do roku 2016 vyroste v areálu studentský klub a univerzitní školka. Významným úspěchem je vybudování v evropském měřítku unikátního centra zaměřeného na rybářství a ochranu vod CENAKVA ve Vodňanech a otevření vlastní polární výzkumné stanice na Špicberkách.

Jihočeská univerzita je atraktivní destinací pro studenty a vynikající vizitkou absolventů. Podle dostupného šetření se standardizovaná míra nezaměstnanosti absolventů univerzity pohybuje kolem 5 %.
Web www.jcu.cz