Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíně, založená v roce 1.7.1997 rozhodnutím Národní rady SR Zákonem o zřízení Trenčínské univerzity jako státní vysoká škola, patří mezi nejmladší univerzity v České republice. Před vznikem univerzity ve městě Trenčín av trenčínském regionu působilo několik detašovaných pracovišť jiných Slovenská vysokých škol. Středočeský kraj byl posledním v rámci Slovenska, který neměl vysokou školu. Kromě celostátní potřeby rozšiřování možnosti vysokoškolského studia a zvyšování počtu studujících na vysokých školách, vznik samostatné univerzity v trenčínském regionu byl vyvolán zejména vysokou koncentrací strojírenského, elektrotechnického a spotřebního průmyslu, významných výzkumně-vývojových a projektových organizací, sociálních, zdravotnických a kulturních organizací a institucí. Druhým důvodem byl v trenčínském regionu poměrně velký potenciál mládeže způsobilé na vysokoškolské studium.

Podle Zákona o vysokých školách při vzniku univerzity byly zřízeny její základní součásti: Fakulta speciální techniky, Fakulta mechatroniky, Fakulta průmyslových technologií se sídlem v Púchově a Fakulta sociálně-ekonomických vztahů. Později, v roce 2004 byl zřízen Ústav zdravotnictví a ošetřovatelství pro zajištění vzdělávání a výzkumu ve zdravotnictví av roce 2006 byl transformován na Fakultu zdravotnictví.

Po pěti letech působení na základě dosažených výsledků při budování nové univerzity byla poctěna přejmenováním na Trenčínská univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíně Zákonem o změně názvu Trenčínské univerzity. V r. 2002 podle Zákona o vysokých školách byla transformována na veřejnou vysokou školu.
Web www.tnuni.sk