Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici je veřejnou vysokou školou a v roce 2010 obhájila status univerzity. Je členem Evropské asociace univerzit. Poskytuje kvalitní vysokoškolské vzdělávání a další vzdělávání podle rozvoje vědy a potřeb praxe a rozvíjí nové poznání tvůrčím vědeckým a uměleckým bádáním.

Nabízí klasické univerzitní spektrum možností vzdělávání ve všech třech stupních a formách studia v oblasti pedagogických, sociálních, ekonomických, právních, politických, humanitních a přírodních věd, v oborech mezinárodní vztahy, v ekonomických oborech av matematice realizuje i anglofonní a částečně frankofonní studium. UMB rozvíjí společné studijní programy a kontakty s významnými zahraničními univerzitami, kde studenti mají možnost absolvovat část svého studia. I proto absolventi UMB nacházejí dobré uplatnění nejen doma, ale iv zahraničí.

Kromě pedagogické, vědecké a umělecké činnosti představuje významnou část tvůrčí činnosti UMB základní a aplikovaný výzkum v kooperaci s domácími a zahraničními institucemi. Univerzita má centra excelentního výzkumu, řeší vědecké i rozvojové projekty z evropských strukturálních fondů. Realizuje celoživotní vzdělávání v různých kurzech a formách od Dětské univerzity UMB až po Univerzitu třetího věku UMB. Ve volném čase vytváří studentům prostor na různé společenské aktivity, které jim umožňují sportovní kluby, umělecké soubory a studentské organizace působící na UMB.
Web www.umb.sk